Yılbaşında ne yapalım, nasıl yapalım?

Geçen yıl nasıl geçmiş olursa olsun, gelecek yıl umut ve neşeyle karşılanır. Eğlenilir, yenilir, içilir. O gece herşeyde biraz abartı kaçınılmazdır. Mutlaka yeni nesil bir meyhanede eller havada olmanız gerekmez. Her ortam biraz sınırları zorlamaya meyillidir.

Gecenin keyfinin uzun sürmesi, ertesi gün de iyi hissedilebilmesi için bir bilene kulak verelim dedik.

Rakı ile ilgili her konuda yılların tecrübesinden gelen bilgilerle bize yol gösteren Vefa Zat üstadımız bakın yılbaşı için neler öneriyor.

Unutulmaz geceler!

Hepimizin hayatında bazı geceler vardır ki unutamayız onları hiç. Mesela sevdiğimiz kadına pırlanta alyansı takdim ettiğimiz gece unutulmazdır hepimiz için. Ya da Sevgililer Günü’nde birlikte nice günler, nice yıllar paylaştığımız insana görkemli bir kırmızı gülü uzatırken yaşadığımız doyumsuz heyecan unutulmazdır asla. Bu arada sihirli yılbaşı gecelerinde yaşadığımız o büyüleyici eğlenceler de hafızamızdan silinmez pek. Çünkü söz konusu geceler nice umutlar, nice mutluluklar müjdeler bizlere.

Ancak, yılbaşı geceleri yaşanan eğlence maratonları çok uzun solukludur ve bu gecelerde bazı hususlara dikkat edilmesi gerekir. Özellikle şunu kesinlikle bilmeliyiz ki eğlence asla ısmarlama olmaz, bir anda yaşanır, bir anda oluşur o güzel duygu. Ama eğlencenin oluşup yaşanması için bazı olmazsa olmazları da vardır. İşte bu konuda elimden geldiği kadar katkılarda bulunmaya çalışacağım sizlere. Teşbihte hata edersem eğer lütfen bağışlayın beni.

Yılbaşı gecesinin daha keyifli ve neşeli geçebilmesi için geceyi birlikte geçireceğimiz kişi veya kişilerin seçimini yaparken çok dikkatli olmamız gerekir. Kafamıza uygun, bizi anlayan ve kendisiyle birlikte olmaktan mutluluk duyduğumuz insanlar hiç kuşkusuz ki ilk sıralarda yer alırlar.

Zeytinyağlılarla başlayın…

Ayrıca o gece uzun soluklu bir gece olacağı için yudumlayacağımız içkilerin yudum aralarını her zamankinden biraz daha uzun tutmalıyız. Böyle yaparsak eğer gece süresince alacağımız alkol yormaz ve yıpratmaz bizi pek. Ayrıca geceye başlarken sızma zeytinyağı ile hazırlanmış birkaç mezeyle başlarsak eğer zeytinyağı mide mukozamıza sıvanıp hazmı kolaylaştırdığı gibi sindirimi de rahatlatır. Fazla acılı ve çok baharatlı yiyeceklerden kaçınmalıyız o gece. Aşırı tatlı şeylere de itibar etmemeliyiz pek. Çünkü aşırı tatlı yiyecek ve içecekler alkolün esritici etkisini arttırıp bizi rahatsız edebilir.

O gece boyunca tek bir içki seçilmesi ve sofra süresince aynı içkiye devam edilmesi bana göre en uygun olanıdır. Bu da rakı ya da şarap olabilir bence. Ama sizleri çok iyi tanıdığım için tercihinizi rakıdan yana kullanacağınızı gayet iyi biliyorum. Benim tercihim de sizler gibi rakı olacak elbette. Özellikle de içimi kolay, sert olmayan bir rakı.

Bu seçimin sebebine gelince, bu sebep gayet basit aslında…  Yılbaşı geceleri ortalama altı ile sekiz saat arasında sürer. Siz de takdir edersiniz ki çok uzun bir zaman dilimidir bu. Yaşanacak eğlencelerin ana unsuru da rakıdır. Tok ve yoğun içimli rakıları tercih etmiş olsaydım, ölçüyü biraz daha kısıtlı tutmam gerekecekti. Ama böylesine önemli bir gecede kararında kalmamın, ölçüsünde durmamın ne kadar zor olacağını bildiğim için bu tercihi yaptım.

Bu arada bir hususu sizlere hatırlatmak isterim. Yudum aralarını genelinden biraz daha uzun tutacağımı yukarıdaki satırlarımda sizlere ihsas etmiştim zaten. Diğer gecelerde olduğu gibi o gece de sofranın ilk perdelerini cacıkla açmaya özen gösterilmelidir. Gece boyunca bizi rahatlatacak en yararlı unsurdur bu.

Bol çeşit meze... 

Yılbaşı gecelerinde rakı sofraları diğer gecelere oranla çok daha çeşitli mezelerle zenginleştirilmelidir. Ama çok küçük porsiyonlar halinde. Böyle yapılmasının başlıca nedeni de herkesin önünde aynı mezelerin bulunmasını sağlamaktır. Masada beş altı çeşit meze bulunmalı, diğer mezeler belirli aralıklarla peyderpey masadaki yerini almalıdır. Masanın mezelere boğulması bizim de boğulmamız anlamına gelir çünkü.

Dilerseniz yılbaşı gecesi rakı sofralarının mezeler yelpazesine girelim biraz: Hafif sertçe ve tam yağlı Beyaz Peynir, bulunabilirse eğer dilimler halinde hazırlanmış Kırkağaç Kavunu, kapari çiçeği garnili Somon ya da Mersin Füme, kırmızı havyar takviyeli Tarama, bol sarımsaklı ve kerevizle hazırlanmış horoz fasulyesinden Pilâki. Rulo olarak hazırlanmış Kuşgömü Pastırma, kornişon dilimleriyle bezenmiş Füme Dil bu güzel sofranın ilk perdesinde yer alabilir.

İkinci perdede pek tabii ki kırmızı tatlı soğan dilimleriyle hazırlanmış Torik Lakerdası, üzerine tere otu serpilmiş baklava kesim Fava, haşlanmış yumurtanın özenle kesilmiş dilimleriyle bezenmiş Fasulye Piyazı, soğan piyazı garnili Arnavut Ciğeri, cevizi bol Çerkez Tavuğu, yeterince baharat ilave edilmiş Topik soframızın ikinci perdesi için doğru seçimlerdir.


Ara sıcak ne alırsınız?

Üçüncü perdede ise ara sıcaklara girebiliriz artık. Tadımlık olarak Muska ya da Paçanga Böreği, küp halinde kesilmiş ve soya sosu ilave edilmiş Hellim Peyniri, bol kaşar peyniri ve patates ile hazırlanmış Kaşar Kroket, palamut balığından Balık Köftesi, asma yaprağında Izgara Sardalye ile üçüncü perdeyi tamamlamış oluruz.

Dördüncü perdede ise artık ara sıcaklarla ana yemekler birbirine karışmaya başlar ve bu arada rakı sofralarımıza salata ailesi de teşrifi endam eyler. Bu perdede ben size ketçap ilaveli mayonez sosla hazırlanan Karides Salatası’nı önermek istiyorum. Bu salata rakı meze ailesinin yakın bir akrabasıdır. Kıvırcık ya da Çoban Salatası da bu sofranın zaten geleneğinde vardır.

Bunları tercih etmiyorsanız eğer o zaman bir Jumbo Karides Izgara bana göre en doğru seçimdir. Ya da alüminyum folyoda domates dilimleri ve mantar ilaveli kelle gömü pastırmayla ızgarada hazırlanan “Sultan Çeşnisi” gecenin sürpriz lezzeti olabilir. Hanımlar için de özellikle Kabak Ogr
aten ya da Kaşar Pane’yi önermek istiyorum.

Saat on iki!

Şayet geceye daha iddialı bir lezzetle girmek istiyorsak eğer mutlaka Bıldırcın Dolması ile soframız zenginleştirilmelidir. Bu arada Ahtapot Izgara ve Kalamar Tava’yı da ihmal etmememiz gerekir. Artık saati on iki etmeye başladık yavaş yavaş ve sıra geldi et ya da balık seçimine. Tercihimizi etten yana kullanıyorsak eğer Billur Izgara, Kuzu Külbastı ya da Kuzu Pirzola bayağı uygun düşer geceye.

Tercihimize balıktan yana kullanıyorsak eğer İstavrit, Gümüş ve Zargana gibi küçük balıkların tavası ya da iri bir
Çinekop Izgara gecenin bayağı çarpıcı lezzetleri olabilir. Ama o gece bir bomba patlatmak istiyorsak eğer mutlaka ballı kestane soslu Hindi Dolması hazretlerini de soframıza davet etmeyi unutmamalıyız asla.

Bunların ardından sizin seçeceğiniz mevsim meyveleri ve çerezlik olarak tuzla kavrulmuş Ceviz İçi, Elma Kurusu, Dut Pestili, Beyaz Sakız Leblebisi, Pikalo Fındık ve Tuzlu Fıstık gecenin final solistleri olabilir. O gece ağır tatlılara girmemeye özen göstermeliyiz. Bu arada da pek tabii ki gecenin son perdesinin assolisti Geleneksel Türk Kahvemiz olacaktır. 

Ama lütfen sofradan hemen kalkmayın sakın, birazdan Damardan Terbiyeli İşkembe Çorbası ikram edeceğim sizlere. Çünkü böylesine uzun soluklu ve yoğun bir gecenin ardından biraz rahatlamamız gerekir.

Finalde çorba...

O gecenin finalinde (ya da ertesi sabah) işkembe çorbası içilmesi verilebilecek en doğru karardır. Sirkeli sarımsak sosla içildiğinden sindirimi kolaylaştırır. Ayrıca, işkembe salgıladığı “pepsin” maddesi ile rakı sofrasında yenilen çeşitli meze ve yemekleri doğal salgılarıyla bastırıp daha rahat hazmetmemizi sağlar. Kabarmış mideyi yatıştıran bu doğal salgı midemizde enzim oluşturarak midemizi rahatlatıp sindirimi de kolaylaştırır. Dahası kolay hazmettirici özelliğinden dolayı hem rahatlatıcı, hem de ayıltıcı özelliği de vardır. Akşamcı rakı tiryakilerinin gecenin finalinde işkembe çorbası içmesi boşuna değildir. 

Aslında hepimizin beslenme alışkanlığı farklıdır ve ayrı ayrı damak zevklerimiz vardır. Ben size naçizane rakı sofrasına ait farklı bir meze yelpazesi sunmaya çalıştım. Sözünü ettiğim bu mezelere daha yüzlerce ama yüzlerce meze ilave edilebilir. Pek tabii ki böylesine önemli bir rakı sofrasının meze çeşitleri sizlerin tercihleriniz doğrultusunda hazırlanacaktır. Ve böyle de hazırlanmalıdır bence… Ben yukarıdaki mezeleri sıralarken size küçük önerilerde bulunmaya çalıştım haddim olmayarak. Umarım haddimi aşmamışımdır. Aştı isem sizlerin engin hoşgörülerinize sığınırım. 

Yeni yılınız kutlu olsun sevgili dostlarım, sağlık ve mutluluklarla dolu yıllar dilerim sizlere.

 

Paylaş: