Su

Formülü H2O; bedenimizin ve dünyamızın dörtte üçü; rakının öteki yarısı. Su gibi aziz ol deriz. Daha azizi yok. Bizi su yaşatır. Bir su damlasıyla başladı hayat... Suda başladı hayat. O en aziz... Ve onsuz her şey ölür.

Nimettir. Güçtür. Güçlüdür. Isınınca buhar olur, soğuyunca buz... Gökten yere yağar, yerden göğe yükselir. İçilir. İçinde yıkanılır, içine karışılır. Besler, temizler, arıtır. Ve her canlı onunla hemhal olur.

Önemlidir bir bardak su vereni olmak. Ve önemlidir bir bardak su verebilmek. Taşı toprağı bitkiyi, börtü böceği, hayvanı... Ve insanı... Su yaşatır. Sudur; en ihtiyaç duyulan, en özlenen... Yokluğu en yürek yakan...

Şifadır. Keyiftir. Candır. Susuz pişmez aş ve susuz içilmez rakı... Ki usulü vardır. Züppeliktir; kadehte, buz üstü rakı ve ayakta muhabbet... Ve bilgisizliktir. Küser içki. Ayrışır canım anasonun yağları, boş boş salınır yüzeyde.

Hem oturarak içilir rakı, sofrada... Suyuyla, mezesiyle. Buzsuz içilir rakı. Suyun buz hali, bilenlerce önerilmez rakıya... Olmasa daha iyi ya... Çok ihtiyaç duyulursa sonra eklenir ancak. Öncelik hep suyundur. Buz gibi bir rakıya buz gibi bir su eklenir yalnızca. Süt beyazı halidir, yürek ısıtmaya hazır hali.

Sek de içenler olur rakıyı... Ama her yudumu izleyen bir yudum sudur mutlaka. Bedende alır o zaman süt beyazı halini. Susuz olmaz. Ki hiçbir şey susuz olmaz.

Besleyen, şifa veren, keyif veren hiçbir şey susuz olmaz. Can susuz olmaz. Su: En aziz…

 

Bercuhi Berberyan, Rakı Ansiklopedisi

Paylaş: