Soğuk Rakı

Rakının soğuk içilmesi konusunda herkes hemfikirdir de, bu işi buz ile yapmak bir kısım rakı erbabı arasında caiz değildir. Üstat  Aydın Boysan, "ağza alınacak rakıya katılacak tek dünya malzemesi sudur" der. Suyla rakının nasıl karışacağının raconu da aşağıda anlattığı gibidir: "Rakı da, rakı huzuruna çıkacak su da, saatlerce önce buzdolabına konmuş olacak. Evde ise rakı şişesi de, su sürahisi de, devamlı buzdolabı içinde duracak. Onların yeri orası! Öksürük şurubu konmaz, bu ikisi mutlaka buzdolabında durur.

Erbabı elbet, kadehleri de, su bardaklarını da, rakı ve rakı suyuyla birlikte, buzdolabına koymuş olur. Bardak da rakıyla soğutulursa, ölçü kaçar. Ciddi meyhaneler bunların hepsini, bu soğuklukta bekletir. Soğutulmuş rakı ve suyu, ille de parça buz atarak soğutan meyhanecinin alnına keriz sıfatı mürekkeple yazmalıdır.

Diyelim ki hepsi istediğimiz gibi soğuk geldi. Soğuk bardağa önce soğuk su, daha sonra soğuk rakı dökülür. Bu döküşler de, çeşme boşaltır gibi olmaz. Su da, rakı da ince iplik gibi ve çok yavaç akıtılır. Su miktarı rakı miktarından mutlaka daha az bırakılır, yoksa rakının lezzetli bozulmuş olur. Gençliklerinde soğuk rakıyı sek içen yaşlılar, o günleri zevkle anarlar. Çünkü ömür boyu sek rakıya dayanılamaz. " Sonrasında üstadın ünlü yudumlama metodu gelir.

 Aydın Boysan, Şerefe

(Rakı Ansiklopedisi'nden)
Paylaş: