Rakı taşı ve rakı soğutma meselesi

Önce rakı konur, sonra su, sonra buz ya. Bu sıkboğaz etmek için uydurulmuş bir adap değil. Rakı rahatça suya karışsın, anason yukarı çıkmasın, kristalleşmesin diye öyle yapmak gerekir. Kristalleşmiş rakı Ajdar şarkılarından bile fena bir şeydir.

(Hemen bir ara bilgi: Rakı, 6 derecenin altına düşerse her durumda kristalleşebilir. Onun için buzdolabının alt rafı en uygun yerdir. Olur da şişedeyken kristalleşirse oda sıcaklığında 24 saat bırakın. Düzelmemişse güzelce bir sallayın.)

En güzeli rakı ve suyun soğuk olmasıdır. Ama bu sefer de her yudumda ısınan bir kadeh vardır önünüzde. Son çeyrek hele, çekilmez.

Ehlikeyif bunun için icat edilmiştir. Rakı içim boyunca soğuk kalsın diye. Ehlikeyif kullanıyorsanız ne ala. Ama biz Anason İşleri ekibi olarak ehlikeyfe pek alışamadık. Bir kere çok yer kaplıyor. Ayrıca çirkin. (Çok uğraştık ehlikeyif yapmak için. Güzelini henüz biz de beceremedik. Ama çalışmalarımız devam ediyor.) En önemlisi sanki terliyor olması. Elinize alıyorsunuz bardağı bardak damlatıyor. Damlatan bardaktan içmek de konforlu değil.

Bu büyük sorunu diğer içkiler nasıl çözmüş diye düşündük. Aklımıza hemen viski taşı geldi. Rakı hiç viskiden geri kalabilir mi? Elbette kalamaz.

Dedik ki öyle karda kömür gibi olmasın ama. Rakıya yakışır bir beyaz olsun. 

 Ve karşınızda rakı taşı.

Sonra aldık o rakı taşlarını, piyasaya çıkarmadan önce epey bir süre kullandık.
Kendi tecrübelerimize göre: Bu taşları buzluğa atın. Rakınızı soğuk rakı ve soğuk su ile doldurduktan sonra yaklaşık üçte birini keyfinize göre için. Sonra bardağınıza iki tane rakı taşı atın. Çok işe yarıyor.

Lakin beklentilerinizi yüksek tutmayın. Rakınız ve suyunuz sıcaksa rakı taşından onları yeterince soğutmasını beklemeyin. Ancak bir yere kadar faydası olabilir. Rakı taşları soğutmaktan çok soğuk tutmak için yapılmıştır.

Rind takımından bazıları der ki: “Koyarım buzu. Bu sayede her yudumda yumuşayan, tadı değişen bir rakı içerim.” Buna kimse karışamaz. Hatta ben şahsen uzo içerken hiç su koymam. Uzo bulunan bardağa buz doldururum sadece. Bunu neden böyle yaparım bir açıklamam yok. Ama Yunanistan’da böyle gördüm böyle alıştım.

Son olarak yaptığımız bu buluşu küçümsemeyin lütfen. Elbette viskiden devşirme bir buluş. Rakı bardağı da limonatadan devşirme bir bardak. Limonatayı bugün hatırlayan mı var? Belki bugünkü ilgi çabucak sönecek. Tutmayacak. Bilemiyoruz. Deniyoruz.

Bir de fiyat meselesi var. Hediye olarak süper iş görüyor. Ama “Zaten rakı pahalı bir de taşına mı para verelim?” diyenleri duyuyoruz. Çok haklılar.

Onlara da (belki daha güzel ve neredeyse bedava) bir önerim var. Eşim Gökçe’nin buluşu. Ben zevkle kullanıyorum. 

İrice üzümler alıyorsunuz mevsiminde. Derin dondurucuya atıyorsunuz. Rakınızın içinde hem mükemmel görünüyor. Hem rakı taşlarından daha güzel soğutuyor. Hem de bitince yeniyor. Bu iyiliğimi unutmayın :)

Metin Solmaz

Paylaş: