Rakı Ajandası 2024: Cumhuriyet’in Yeni Yüzyılı

Bu sene Rakı Ajandası için bir tema belirlerken içinde bulunduğumuz yılın anlamı üzerine uzun süre düşündük. Her Cumhuriyet'e, özellikle de büyük mücadeleler sonucunda var olmuş olanlara yüzyılı görmek nasip olmuyor. Bunun farkındaydık. Peki Cumhuriyet’in yüzyılı bizim parçası olduğumuz ve unutulmaması, hep yaşaması için çalıştığımız rakı ve meyhane kültüründe nasıl hayat bulmuştu ve bulmaya devam edecek? Bu soruyu hep aklımızın bir köşesinde tuttuk.

Cumhuriyet, devrimleri, Batı’ya bakan yüzü, müziği, resmi, tiyatrosu, sineması, edebiyatı, eğlence hayatıyla bir bütün. Bir parçasını çıkarmaya kalksak o bildiğimiz Cumhuriyet eksik kalır. İşte tam da bu yüzden, yeni yüzyılı her şeye rağmen ümitle karşılamak istediğimizi biliyoruz. Bu ümidi ise geçen yüzyılda arıyoruz. Bu sebeple, bu seneki Rakı Ajandamız için daha önce hiç yapmadığımız bir şey yaptık. Arşivlerin derinine daldık. Unuttuğumuz ya da unuttuğumuzu sandığımız, yaşadıkça yabancılaştığımız ülkemizi yeniden hatırlamanın peşine düştük.

Kültür tarihi araştırmamızın temelinde rakıyı nasıl içtiğimiz, içkilerle olan ilişkimiz, yıllar içinde rakı içme adetlerinde olan değişiklikler, meyhaneler vardı. Rakı bardakları nasıl bu günkü ölçüsüne kavuştu, hangi ünlü hangi mezeyi severdi, meyhaneler nasıl işlerdi gibi soruların cevabını aradık. Meyhane ve rakı kültürü meze ve musikiden ayrı düşünülebilir mi? Türk musikisi nasıl gelişti, devrimler müzik zevkimizi nasıl dönüştürdü bu soruların peşine düştük. Meze tarifleri için Rakı Gastronomisi kitabımıza başvurduk, her ay için evde rahatlıkla deneyebileceğiniz bir tarif koyduk.

Musiki demişken, çilingir müziksiz olur mu? Feridun Nâdir bizi kırmadı, binbir emekle Rakı Ajandası 2024 için 120 şarkılık dev bir Çilingir Playlist hazırladı. Cumhuriyet Anason İşleri ekibi için ne ifade ediyor, son yüzyıldan seçtiğimiz gazete küpürleriyle, anılarla ve anekdotlarla bu soruya cevap vermeye çalıştık. Ama bununla yetinmedik, sorularımızı bir de hepinizin tanıdığı isimlere sorduk. Sevgili Mine Söğüt, Melis Alphan, Prof. Dr. Arif Verimli, Buket Uzuner, Şenay Gürler ve Mustafa Avkıran bizi kırmadı, ajandamızı cevaplarıyla taçlandırdı.

Anason İşleri olarak rakı ve meyhane kültürünün günümüz koşullarında gençleşmesi, gelişip dönüşmesinden memnunuz. Daha geniş kitlelerin bu kültüre aşina olmasını istiyoruz. Rakı Ajandası 2024’te yer verdiğimiz, Onur Balk tarafından hazırlanan rakı kokteyli tarifleri de bu yaklaşımımızın bir yansıması. Elbette çilingir sofrasının bazı yerleşmiş kaideleri var. Ancak bunları yıkmadan, rakı içmenin yeni yolları, keyfi paylaşmanın yeni mekanları bulunabilir sanıyoruz. Rakıyı sulandırmadan soğuk tutmaya yarayan rakı taşlarımız, rakıya verilen çay arasını tasarımlarıyla şenlendiren ara çayı bardaklarımız, ve rakı kültürünün sanatsal yorumlarının en iyi yansıtıcısı rakı kadehlerimiz bizi yeni yüzyıla en yaratıcı şekilde taşıyor.

Daha önce hiç olmadığı kadar dolu ve renkli olan ajandamızın arkasında büyük bir emek ve özveri var. Rakı Ajandası 2024 Anason İşleri için çok özel. Biz koleksiyonluk bir iş ortaya çıkardığımızı düşünüyoruz. Umarız siz de onu bizim kadar sever ve hep saklarsınız.

Paylaş: