Feridun Nâdir’i Nasıl Bilirsiniz?

Anason İşleri’nin daimi dostu ve destekçisi, çilingir erbabı, ehlikeyf bir gurme… Feridun Nâdir’i tek bir sıfatla tanımlamak zor. Onu çoğunluk 2013-2016 yılları arasında her pazar Birgün’de kaleme aldığı “Rakı Beyazı” köşesiyle hatırlıyor. Bu köşede Nâdir, 500 yıllık bir kültürün taşıyıcısı olan rakıyı hayata değen tüm yönleriyle anlatıyordu.

2015 yılında kendine has bir takipçi kitlesi olan bu gazete yazıları bir de kitaba dönüştü: Rakı Felsefesine Giriş. Öyle ya, rakı basit bir içki değildir. Nasıl, kiminle, nerede, ne ile içileceğine dair bazı alışkanlıklar, geçmişten gelen öğrenilmişlikler ve bir de çokça konuşulan ancak pek de hazzedilmeyen bir adab meselesi ile hemhaldir.

Nâdir de bu soruların üzerine çokça kafa yormuştur. Onun nezdinde çilingir sofrasında muhabbet yoksa o sofra çilingir olmaz. Muhabbet, meze, müzik üçgeni rakı içmenin şanındandır. Gereğinde rakının felsefesi de yapılır, ama rakı adabına çok kafa yoran, büyük sözlerle konuşan çokbilmişlerden pek haz edilmez.

Feridun Nâdir’e göre rakı suyla içilir, sek içilen rakı başka bir içki olabilir. Meyhane mahallelerinin yerine mahalle meyhanelerini yeğler. Vefa Zat, Aydın Boysan gibi rakı üstadları ile aynı sofrayı paylaşmıştır, bunun nece büyük bir şans olduğunu sık sık tekrar eder.

Nâdir’in Anason İşleri ile gönül dostluğu, 2022’de Blöfçünün Rakı Rehberi ile taçlandı. Bu keskin zekanın ürünü ters köşe kitap, Nâdir’in rakının çokbilmişleriyle mizahi yönden hesaplaşmasıydı. Aynı zamanda rakı kültürüne giriş yapmak isteyenlere sunduğu küçük bir kılavuz niteliğini de taşıyordu.

Feridun Nâdir bu sene de  bizi kırmadı, çok özenerek binbir emek ve özveriyle hazırladığımız Rakı Ajandası 2024 için o da 120 şarkılık bir Çilingir Playlist hazırladı. Birebir şahidiz, her bir şarkı için uzun uzun düşündü, ekledi, çıkardı, mükemmel dengeyi buldu. Çilingir Playlist’e gizli mesajlar sakladı. Umarız siz de hazırladığı bu şahane playlisti en az bizim kadar beğenirsiniz.

Aşağıdaki karekodu okutarak Spotify üzerinden dinleyebilirsiniz.

Rakı Ajandası Çilingir Playlist
Paylaş: