Balık Tezgahı Önünde Görebileceğiniz 7 Tip

Hepimizin mutlaka bir balık tezgahının önünden geçmişliği, balık tezgahına müşteri olarak gitmişliği vardır. Balık mevsiminin açılışı ile tezgahların önü kalabalıklaşır, hatta bazen insanlar balık almak için uzun kuyruklar oluşturur. 

Eğer az da olsa gözlem yapmayı seven bir insansanız balık tezgahı önündeki insanlara ufak da olsa gözünüz kaymıştır. Ne kadar sabırla beklerler? Balığı temizletirler mi? Sıraya kaynak yaparlar mı? Balıkları kendileri mi seçerler yoksa balıkçının inisiyatifine mi bırakırlar? 

Av yasağı sona erince şenlenen balık tezgahlarının müşteri prototipini gelin birlikte inceleyelim. 

  1. Balık Profesörleri

    Bu tipler balıklar hakkında her bilgiye vakıftır. Hangi mevsimde hangi balığın yenileceğini, o balığın tavasının mı yoksa buğulamasının mı güzel olduğunu, palamut seçerken palamutun solungaçlarının Pantone #D12421 renkte olması gerektiğini, hamsinin tarihçesini, lüferin soy ağacını etraflıca bilirler. Balıklarını da tabi ki profesörlüklerine yakışır şekilde balığa dokunarak kendileri seçerler. Balığı ellerine alırlar, ışığa tutarlar (taze balığın filigranı vardır çünkü), balığı evirirler çevirirler, uzun uzun incelerler ve öyle almaya karar verirler. 

  2. Bereket Analizcileri

    Balık mevsiminde tezgahtaki fiyatları 1 yıl, 5 yıl, 10 ve 20 yıl öncesi parametreler ile kıyaslayan bu analizciler size balığın bereketini TL bazında çok güzel anlatırlar. Bu yılın balık fiyatları ile enflasyon, TÜFE, gayri safi milli hasıla ve maliye politikası hakkında eşsiz analizler sunarlar ve açıkçası bu konuda gayet başarılıdırlar. 

  3. Hedefi Şaşıranlar
    Bazı balık tüketicisi de tezgahın önüne geldiğinde balığın fiyatının yüksek olmasının, denizlerin kirliliğinin, barbunların yeterince turuncu olmamasının sorumlusunu balıkçı olarak görür ve ona yüklenir. Tezgahın önünde söylenir de söylenir, hatta o kadar uzun ve o kadar geniş çerçevede söylenir ki bu söylenme sırasında herhalde tezgahın arkasında balık temizleyen arkadaş 10 kilo hamsi ayıklamıştır.

  4. Sanatseverler
    Eğer balık tezgahı önünde balıkçı dahil kimseyle muhatap olmadan ellerini arkada kavuşturmuş uzun uzun tezgahtaki balıklara bakan birini gördüyseniz o insan gerçek bir sanat severdir. Louvre Müzesi’nde geziyormuşçasına büyülenerek balıkları uzun uzun inceler çünkü sanata saygısı sonsuzdur. Balığı satın almak gibi bir arzusu yoktur genelde, yüksek ihtimalle oradan geçiyordur ve sanata kayıtsız kalamamıştır.

  5. Amme Hizmeti Verenler

    Eğer tezgahın önünde iyi kalpli ve bilgili bir balık tüketicisi varsa tezgah önündeki diğer tüketicilere yardım etmek boynunun borcudur. Diğer müşteriler balıkçıya fiyat vs. sorarken araya girerler, “Onu şimdi almayın gelecek ay daha etlenecek lezzetlenecek o zaman alırsınız” gibi ipuçları ile balık tüketiminizi kaliteli hale getirirler. Kafası karışık, konuyla çok da alakası olmayan tezgah önü müşterisinin bir numaralı yardımcılarıdır. 

  6. Gönül İnsanları
    Eğer balık tezgahı önünde cep telefonu ile konuşan birini gördüyseniz yüksek ihtimal ev halkına hangi balığı istediklerini sormak için telefondadır. Hanımı belki kefal sevmiyordur ya da çocuklar mevsimi geçmesine rağmen hamsi diye tutturmuştur ya da erkek arkadaşı rakının yanında sadece kalkan yiyordur ama tezgahlarda bulamamıştır ve alternatif soruyordur.

  7. Tezgahın Müdavimleri

    Biri tezgahın önüne gelip balıkçıya bir selam çaktığı an sorgusuz sualsiz balıkları hazırlanmaya başlıyorsa bilin ki o, balık tezgahının müdavimidir. Hangi ay, hangi balığı, kaç kg / adet sipariş verir, balıkçı bilir. Minimum iletişim ile balık alışverişinden maksimum fayda sağlayan bu müdavimler için balıkçıları da çok kutsaldır. Asla başka esnaftan balık almazlar, isterse evlerine 10 km uzakta olsun illa o tezgaha giderler. 


  8. Kediler

    Balık tezgahlarının değişmez müdavimleri. Eğer bir balık tezgahının önünde kedi görmüyorsa bilin ki ya kıyamet kopmuştur ya da o tezgahın balıkları taze değildir :)

    Bu yazı ilk olarak meyhanedeyiz.biz’de yayımlanmıştır.

     

 

 

Paylaş: