Aliyül Âlâ Arakı Türki Hususî

(Âl-ül-âl Arakı Türki Hususî) Müskirat İnhisarı İdaresi ya da etiketinde yazan Osmanlıca adıyla el- Devlet’ül Türkiye Cumhuriyeti İdaret’ül İnhisar’ül Müskirat tarafından piyasaya çıkarılan rakı markası. Halk arasındaki kısaca Aliyül Âlâ Rakı olarak anılırdı. Alkol derecesi %47, 50 cl.’lik şişesi 120 kuruştu.
Kurtuluş Savaşı boyunca süren içki yasağının [bkz. Men-i Müskirat] bittiği 1926’da piyasaya çıkan Aliyül Âlâ Rakı’nın altın varak taşbaskı etiketinde, Harf Devrimi (1 Kasım 1928) henüz kabul edilmediği için, Osmanlıca ve Fransızca’nın bir arada kullanıldığı bir kompozisyon yer alıyordu. Sonradan Tekel’e dönüşecek olan İnhisarlar İdaresi’nin resmiyet kazanmasıyla etiketin grafiği değiştirildi. Üzüm salkımlarının daha farklı düzenlendiği yeni tasarımda Osmanlıca ve Fransızca yazılar aynen korundu, ama sol kenardaki kadın silueti kaldırılıp sol üst köşesine Türkiye Cumhuriyeti’nin
resmi simgesi olan ay-yıldız konuldu. Ömrü fazla uzun olmayıp yerini İnhisarlar İdaresi’nin Latin alfabesiyle yazılmış etiketleri bulanan yeni rakı markalarına bırakan Aliyül Âlâ Rakı, 1930’ların başında Mısır’a ihraç edilen ilk Türk rakısı unvanını kazandı.
Paylaş: