Nâzım Hikmet’in söylemediği Nâzım Hikmet sözü

Nâzım Hikmet’i ölüm yıldönümünde anmak için geçtiğimiz 3 Haziran günü Anason İşleri sosyal medya hesaplarımızdan bir içerik paylaştık. Bu içerikte de her yazar, çizer, düşünür anmasında yaptığımız gibi kendisine ait bir alıntıyı kullandık. Böyle şeylere dikkat etmemiz gerektiğini bilen insanlarız aslında. Hele özellikle Can Yücel ve Nâzım Hikmet’in yakıştırma şiirlerinin sayısı orijinallerine yaklaşmış olabilir. 

Peki alıntı neydi?

"Yok öyle umutları yitirip karanlıkta savrulmak. Unutma; aynı gökyüzü altında, bir direniştir yaşamak.

Bu vasatı sadece arabesk kokusundan dolayı fark etmiş olmamız gerekirdi tabii. Ama referansı Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı olunca doğruluğundan şüphe etmedik. İmzası Nâzım Hikmet olunca da arabeskin cazibesine kapılmışız bir şekilde.

Paylaşımdan sonra bir takipçimiz tarafından Anason İşleri Instagram hesabımıza bir direkt mesaj geldi.

Anason İşleri Rakı Kültürünün Tasarım Ürünleri

@ozgurdiyebirisi kullanıcı adlı takipçimiz Özgür Soyer bizi bu sözün Nâzım Hikmet’e ait olmadığı konusunda uyarıyordu. Hatta sadece uyarmakla kalmayıp konuyla ilgili detay bilgiler de verdi. Üzerine bilginin kaynağını da linkledi bizi. Siz de takip edebilirsiniz: https://www.malumatfurus.org/yok-oyle-umutlari-yitirip-karanlikta-savrulmak/ bağlantısındaki içeriğe baktık.

Gerçekten de bu sözün Nâzım Hikmet’e ait olması pek mümkün görünmüyordu. Fakat söz Nazım’la o kadar özdeşleşmişti ki Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı dahil olmak üzere bazı saygın kuruluşlar da bu şekilde paylaşılmıştı. 

Ezcümle Nâzım’ın böyle bir sözü yokmuş. Belli ki birisi bu sözü uydurmuş. Sonra çok beğenmiş. Sonra kendi adıyla yayarsa kimsenin ilgilenmeyeceğini bildiği için yapıştırmış altına Nâzım Hikmet’i. Hepimiz de bu şekilde trollenmişiz.

Bundan sonra daha dikkatli olacağız. Özgür Soyer dostumuza da uyarısı için ayrıca tekrar teşekkür ederiz.

Paylaş: