Meyhane İhtisas Kitabı’na ödüller

Büyük emekler sonucu ortaya çıkardığımız Meyhane İhtisas Kitabı’mız yayınlandığı günden bu yana yoğun ilgi gördü.

Son yıllarda meyhane hiç olmadığı kadar revaçta. Bütün klişelerini yıkarak yepyeni bir mekan haline geldi. Biz de buna kayıtsız kalamadık. Konuyla ilgili uzman kim varsa ulaşmaya çalıştık. Akademisyenlere, tarihçilere, gastronomi yazarlarına, mimarlara, içki üretimi profesyonellerine, usta işletmecilere sorduk. İki yılı aşkın bir çalışmayla ortaya bu kapsamlı kitap çıktı: Meyhane İhtisas Kitabı.

Meyhane İhtisas Kitabı meyhane açmak isteyenlere rehber olabilecek tüm bilgileri mimarisinden işletmeciliğine, izinlerden gerekli belgelere bir ders kitabı gibi anlatıyor. Halihazırda meyhane işletenler de hem bilgilerini genişletebilir hem de diğer işletmecilerin tecrübelerinden yararlanarak işlerini büyütebilirler. Çalışanlar için de bir başucu kitabı olmaya aday olan Meyhane İhtisas Kitabı, aynı zamanda müdavimler ve meyhane dostları için eğlenceli bir popüler kültür kitabı olarak dikkat çekiyor.

Meyhane İhtisas Kitabı’nın farkı, konunun uzmanları tarafından yazılmış olması.

Tarihinden mimarisine, içkilerinden mutfağına, işletmeciliğinden müziğine meyhaneyle ilgili her konuyu kapsayan kitapta; 53 yazar var. Ayşe Nilhan Aras, Burçak Altay, Gökhan Akçura,

Ertan Anlı, Hazan Aydın, Levon Bağış, Vedat Başaran, Ümit Bayazoğlu, Murat Beşer, Duygu Beypınar, Aşiret Boran, Ayça Budak, Sümeyye Hoşgör Büke, Umay Çeviker, Onur Daylan, Melih Demirel, Pelin Dumanlı, Hülya Ekşigil, Serdar Erbaş, Ebru Erke, Osman Güldemir, Gözdem Gürbüzatik, Dilara Kara, Erdal Kara, Hakan Kaynar, Levent Kömür, Ebru Çengel Kültür, Tan Morgül, Mehmet Okutan, Altay Ozankan, Pınar Öğünç, Koray Özcan, Özge Özel, Nazlı Pişkin, Burak Zafer Sırmaçekici, Tuba Şatana, Ayşe Şensılay, Bülent Şık, Aylin Öney Tan, Ahmet Tiryaki, Ahmet Uhri, Özlem Yalım, Ece Yalım, Oğuz Yalım, Erdir Zat.

Aynı zamanda kitapta 54 konu başlığı, 250 fotoğraf, 160 çizim bulunuyor.

Kitabın Türkiye’deki başarısına dünya çapında bir başarı da eklendi. Meyhane İhtisas Kitabı iki kategoride birden dünyanın en prestijli gastronomi ödüllerinden Gourmand Awards kazandı. “Yiyecek ve İçki” ve “İçki Tarihi” kategorilerinde “Ülke Kazananı” ödüllerini aldı. Bu ödüllerle Mayıs ayında İsveç’te yapılacak olan “Best in the World” elemelerine katılmaya da hak kazanmış oldu.

Meyhane İhtisas Kitabı böylece daha önce Gourmand ödülü alan Rakı Ansiklopedisi ve Rakı Gastronomisi kitaplarının yanında yerini aldı.

Kitap aynı zamanda Türkiye’nin en eski sivil toplum kuruluşlarından biri ve gastronomi alanının saygın temsilcisi olan Mutfak Dostları Derneği’nin düzenlediği 4. Altın Kaşık Ödülleri’nden de "Yılın Gastronomi Kitabı" ödülünü aldı.

Bu ödüllere şimdi bir yenisi daha eklendi. Ekonomi gazetesinin aylık kültür, sanat ve edebiyat dergisi KİTAP, geçen yılın en iyi kitaplarını açıkladı. “2022 - Yılın En İyileri Ödülleri” için toplanan seçici kurullar 4 kategoride 13 ödül belirledi. Ahmet Örs, Faruk Şüyün, Mehmet Yaşin, Osman Serim ve Zeynep Kakınç’tan oluşan Yılın Gastronomi Kitabı Seçici Kurulu, 4 Nisan 2023 Salı günü saat 10.30’da toplanarak Meyhane İhtisas Kitabı’na “2022 Yılın Gastronomi Kitabı” ödülünü verdi.

“Ödüller bizim için önemsizdir” şeklinde bir cool halimiz olsun çok isterdik. Ama yok :) Çok sevindik nitekim.

Okumak için çok güzel sebepleriniz var.







Paylaş: